Zablokuj użytkownika
Ktoś pisze do ciebie rzeczy, których nie chcesz już czytać? Zablokuj tę osobę na czacie. Nie będziecie mogli już do siebie pisać, także w sprawie innych ogłoszeń. Tutaj dowiesz się, jak to zrobić i co się wtedy zmieni.
Jak zablokować użytkownika
Na stronie:
- Otwórz rozmowę z tą osobą w sekcji Wiadomości.
- Kliknij trzy kropki w prawym górnym rogu.
- Wybierz Zablokuj użytkownika.
- Potwierdź, klikając Zablokuj. Jeśli chcesz dodatkowo zgłosić tę osobę, najpierw zaznacz pole wyboru. Formularz zgłoszeniowy otworzy się zaraz potem.
W aplikacji otwórz rozmowę i pod Odpowiedz stuknij Zablokuj użytkownika.
Co się zmieni
- Nie będziesz już otrzymywać wiadomości od tej osoby, ani w tej rozmowie, ani w sprawie innych Twoich ogłoszeń. Nie będziemy też wysyłać Ci związanych z nimi e-maili ani powiadomień push.
- Ty również nie będziesz już móc pisać do tej osoby.
- Nie będziecie już mogli nic od siebie kupić: opcja „Kup teraz” nie będzie Wam się wyświetlać, a na aukcjach drugiej strony nie będziecie mogli licytować.
- Nie powiadomimy zablokowanej osoby. Podczas aukcji zobaczy jednak, że nie może licytować z powodu blokady.
- W przypadku sprzedawcy blokada obejmuje całą firmę. Jeśli jako sprzedawca zablokujesz kogoś, blokada będzie dotyczyć wszystkich Twoich pracowników.
Co pozostaje bez zmian
- Ogłoszenia i profile pozostają widoczne dla obu stron.
- Dotychczasowa rozmowa zostaje zachowana, abyś móc do niej wrócić i zgłosić pojedyncze wiadomości.
- Nadal można wystawiać oceny.
W trakcie zakupu
Jeśli jesteście w trakcie zakupu, nie możesz zablokować tej rozmowy: gdy oczekuje otwarte zapytanie o zakup natychmiastowy, zakup natychmiastowy został potwierdzony lub wygrałeś aukcję. Musicie móc uzgodnić między sobą szczegóły transakcji. Po zakupie obowiązuje to przez 30 dni, a potem możesz zablokować również tę rozmowę. Blokada ustawiona wcześniej zacznie wtedy znów działać automatycznie.
Oferty złożone przed blokadą pozostają ważne. Jeśli osoba, którą zablokowałeś, wygra Twoją aukcję taką ofertą, ta jedna rozmowa będzie otwarta przez 30 dni, a wszystkie pozostałe pozostaną zablokowane.
Jeśli ktoś obraża Cię lub Ci grozi podczas zakupu, zgłoś tę osobę.
Zablokować czy zgłosić?
Blokada zapewni ci spokój, ale nasz zespół się o tym nie dowie. Zgłoszenie do nas trafi, a my je sprawdzimy. Dlatego w przypadku obelg, gróźb lub podejrzenia oszustwa zgłoś tę osobę, możesz też dodatkowo ją zablokować. Opcję Zgłoś użytkownika znajdziesz w tym samym menu. Więcej informacji znajdziesz w artykule Jak rozpoznać i zgłosić oszustwo.
Odblokuj
Wszystkich zablokowanych użytkowników znajdziesz w swoim profilu w sekcji Zablokowani użytkownicy, a w aplikacji w Ustawieniach. Kliknij obok nazwy Odblokuj. Potem znów będziecie mogli do siebie pisać. Nie dostarczamy wiadomości wysłanych w czasie blokady.